beplanting

Pennesitum Alepecutoides Hameln of Lampenpoetsergras

Pennesitum al. Hameln of Lampenpoetsergras bestellen? GreenSales verzorgt de verkoop en levering van beplanting voor hoveniers, tuincentra en groenvoorzieners.

Herkomst lampenpoetsersgras

Dit prachtige siergras is van nature afkomstig uit tropische, subtropische en gematigde streken. De Pennisetum Alepecutoides is een grote familie van meer dan 80 verschillende soorten(cultivars). De Nederlandse naam Lampenpoetser komt door zijn lichtbruine pluimen. Deze pluimen lijken op de ragers die gebruikt werden voor het schoonmaken van de cilindervormige glazen kap van een olielamp.

De Latijnse naam Alepecuroides betekent letterlijk: lijkend op een vossenstaart. Pennesetum is een samenstelling van de woorden “penna” wat “veer” betekend en het woord “seta”. Dit laatste betekend stoppel.

Beschrijving Pennisetum Alepecutoides Hameln

Dit siergras is prachtig als solitaire plant, maar doet het ook prima als kuipplant. Door zijn niet al te grote hoogte van 50 tot 70 cm kan dit Lampenpoetsersgras ook geplant worden in een kleine tuin.

Zelfs als bodembedekker is dit siergras heel geschikt. U hebt dan 3 tot 5 planten per vierkante meter nodig. De lampenpoetser houdt van een zonnige, eventueel een halfschaduw, plekje. Hij gedijt het best op een lichtvochtige humusrijke bodem, maar deze dient wel goed vocht doorlatend te zijn.

Bloeiperiode

Deze plant bloeit van juli tot en met september met zijn kenmerkende lichtbruine pluimen. Richting de winter verkleuren deze naar zilvergrijs. Ook het lange, smalle donkergroen blad verkleurt naar geelgroen als het kouder wordt.

De lampenpoetser verliest zijn blad niet in de winter. De Pennisetum Alepecutoides Hameln vergt weinig onderhoud. Bij langdurige droogte moet dit siergras wel extra water worden gegeven. Anders gaan de bladeren al vroeg bruin verkleuren. De Lampenpoetser kan niet tegen langdurige strenge vorst. In dat geval moet u de plant goed beschermen en afdekken.

De pluimen van dit siergras staan prachtig is een boeket, maar zijn ook zeer geschikt om te drogen.

Snoeien Lampenpoetsergas

Eind maart kunt u de Lampenpoetser snoeien. De plant kan dan afgeknipt worden op 20 centimeter. Hij loopt dan opnieuw uit zodat u weer veel plezier hebt van deze prachtige tuinplant.

Kenmerken Pennisetum al. Hameln in het kort

 • Kleur: lichtbruin, verkleurend naar zilvergrijs
 • Bloei: juli tot en met september
 • Bladverliezend: nee
 • Winterhard: ja, echter bij langdurige strenge vorst beschermen
 • Bodem: humusrijk, licht vochtig, wel waterdoorlatend
 • Standplaats: zonnig, eventueel halfschaduw
 • Snoeien: ja, eind maart

Eigen kwekerij

Lampenpoetsergras kweken wij op onze kwekerij in Balk. Behalve Pennisetum al. Hameln kweken wij ook andere siergrassen zoals carex, festuca’s etc. Uiteraard hebben wij de Hameln ook op voorraad!

Bestellen Pennisetum al. Hameln

Als hovenier, groenvoorziener of tuincentrum bestelt u eenvoudig lampenpoetsergras via GreenSales. U heeft twee opties tot aankoop:

 • Onze groene showroom: u komt langs in onze groene showroom waar u honderden planten en bomen vindt. U bestelt de gewenste planten ter plekke. Vervolgens neemt u deze mee of u laat deze afleveren op locatie.
 • Bestellen via onze webshop: u bestelt de beplanting via onze webshop. De beplanting wordt binnen vijf werkdagen bij u op locatie geleverd.

Gerelateerde informatie

 • Bamboe en siergrassen
 • Verkoop exclusieve beplanting
 • Verwante artikelen vindt u in onze vakwinkel
lampenpoetsergras
pennesitum hameln