Kweker aan het woord

Kweker aan het woord

Even voorstellen
Mijn naam is Jan Michiel Bakker en ik woon samen met mijn vrouw en twee kinderen van 16 & 14 in Alteveer. 

Mijn carrière in het groen begon als een zaterdagbaantje. In onze vriendengroep, waar Pieter ook in zit, ging de helft in het groen en de andere helft ging auto’s poetsen. Pieter en ik gingen beide naar de middelbare tuinbouwschool in Frederiksoord. Daar is het eigenlijk allemaal begonnen. Ik zat een klas hoger dan Pieter en we kochten toentertijd de hele schooltuin leeg. Van Pieter zijn vader kregen wij een auto mee, want ik had al een rijbewijs. Onderweg naar huis venten wij de planten uit bij de hoveniers en tuincentra waar we op de terugweg langs kwamen.

Ik ben bij mijn ouders op de boerderij begonnen met een kwekerij in de voortuin. Inmiddels is dat uitgebreid naar 20 hectare en woon ik in mijn ouderlijk huis. Grond probeer ik extensief te benutten. Dus als een perceel leeg komt, dan laten we de grond 2 jaar rusten. Alles is zo ingericht dat ik het allemaal alleen kan doen. In de piekmomenten heb ik zaterdag- en vakantiekrachten en daarnaast werk ik samen met Jeroen Schuiling uit Zuidwolde. We houden alles gescheiden, maar onze machinepark houden wij samen.

Ik kweek onder andere een breed assortiment aan bladverliezende heesters zoals krenten, cornussen, viburums en Magnolia’s. Daarnaast kweek ik laurieren en taxussen. Sinds een paar jaar heb ik een nieuw teeltsysteem. Ik ben ruimer gaan planten. De planten zijn hierdoor dikker en voller. Samen met Jeroen heb ik een verpleegtrekker aangeschaft. Deze machine automatiseert heel veel dingen voor ons o.a. onkruidbestrijding en rondsteken van beplanting. Zo werken wij steeds duurzamer, consequent en hoeven wij geen personeel aan te nemen.

Ik lever 2 á 3 keer in de week bij GreenSales. De samenwerking is altijd goed geweest. Vergeleken met paar jaar terug zie ik wel een verschuiving betreft bestellingen. In het verleden pakte de klanten hun beplanting van de Cash & Carry bij elkaar, maar je ziet nu dat er veel meer bestellingen worden gedaan. Online gemak zie je dus ook echt in de plantenwereld opkomen.

Het mooiste van mijn vak:

De vrijheid die we hebben, contact met de klanten en het mooiste vind ik dat een klant een
na-order plaatst. Dat hij of zij tevreden is over een plant en deze opnieuw bestelt. Dan weet ik dat ik goed zit.


Tip van de kweker:

Wijk eens af van de bekende soorten. Meestal zijn de alternatieven nog beter dan de bekende gevraagde soort. Bijvoorbeeld met de laurieren, de Herbergii is veel compacter en mooier dan de bekende Caucasica.