Kweker aan het woord - Jan Katerberg

Even voorstellen…

Mijn naam is Jan Katerberg en ik woon samen met mijn vrouw en kinderen in Balk. Mijn carrière in het groen is begonnen toen ik 19 jaar was. Ik ben begonnen als hovenier en had bij mij thuis een kleine kwekerij.
Al gauw vertrok ik naar Friesland om samen te gaan wonen met mijn vorige partner. Bij haar ouders in de tuin zijn wij begonnen met verkoop van planten.
Op een gegeven moment is dat zo gegroeid en zijn wij verhuisd naar een andere locatie. Daar zijn wij een tuincentrum gestart met een kwekerij. Wij hebben daar gezeten tot 2005.

Daarna heb ik bij verschillende ‘groen’ bedrijven gewerkt als zzp’er. In het verleden kwam ik al bij GreenSales dus ik kende het bedrijf al. Tijdens een gesprek met Pieter is er een samenwerkingsverband ontstaan.
Voor GreenSales deed ik eerst de inkoop op de veiling, ging ik bij de klanten langs en hielp ik mee in de loods. Op een gegeven moment reed ik in Balk langs het terrein waar wij nu gevestigd zijn. De oude kwekerij van Empatec stond toen al 5 jaar leeg. Ik ben er achteraan gegaan en het balletje ging rollen. Nu hebben wij op die locatie een prachtige kwekerij met een groencentrum voor particulier en hovenier van totaal 40.000 m2 genaamd GreenSales Balk. (www.greensalesbalk.nl)

Op dit moment kweken wij ongeveer 550 hardlopende soorten. De bladverliezende en bladhoudende heesters kweken wij in een 3, 5 en 10 liter pot. Daarnaast hebben wij een breed assortiment vaste planten in grote pot, diverse soorten hortensia’s (zowel de paniculata en de macrophylla), siergrassen en de bekende laanbomen. Naast de kwekerij hebben wij een verkoopruimte voor hovenier en particulier. Hier worden o.a. de planten verkocht die wij zelf kweken. De planten van eigen kwekerij worden ook geleverd aan GreenSales Noordscheschut. Zo koopt de klant rechtstreeks bij de bron.

 
Het mooiste van mijn vak:
Ik vind het prachtig om alles uit te denken. Vooral het ontwikkelen binnen het bedrijf en hoe we dingen nog beter kunnen verfijnen. De diversiteit maakt het leuk.
Zo heb ik door de jaren heen een nieuwe hortensia ontwikkeld. Namelijk de Hydrangea pan. ‘Sunshine lady’. Deze hortensia soort heeft totaal andere bloeiwijze dan andere paniculata soorten en bloeit veel langer.
De Sunshine lady wordt +/- 100 cm hoog en bloeit van juli t/m oktober. De bloemkleur is eerst wit en verkleurd in de loop van de maanden naar roze/rood.
Deze plant staat op voorraad in Balk en Noordscheschut!

Tip van de kweker:
De tuinen mogen van mij minder verhard worden zodat er meer ruimte is voor planten.
Door de verharding komt de biodiversiteit onder druk te staan. Vogels, vlinders, bij, egels en andere dieren vertrekken uit de achtertuin.
De extra stenen kan ook leiden tot wateroverlast. Het regent steeds vaker en harder, vooral nu in de zomermaanden.
Regenwater dat op beplanting terechtkomt, zakt meestal weg in de bodem of verdampt. Plantenwortels maken de bodem los, waardoor water makkelijk in de bodem wegzakt.

Kom gerust een keer langs op de kwekerij voor een rondleiding. De koffie staat klaar!